Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αύξησε ταχύτητα στο τρέξιμο!

Με μια καλή βάση κι ένα πλάνο ενδυνάμωσης και αποφυγής τραυματισμού είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την πρόκληση. Θυμήσου τους παρακάτω κανόνες.

Μάζεψε χιλιόμετρα αργά
Η απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που διανύεις (π.χ. πάνω από 30% σε δύο εβδομάδες) αυξάνει ραγδαία τον κίνδυνο τραυματισμού, σύμφωνα με μελέτη το 2014 στο Journal of Orthopaedic& Sports Physical Therapy.
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί και αύξησε την απόσταση μόνο κατά 10% ανά εβδομάδα.

Τελειοποίησε την ταχύτητά σου
Ηρθε η ώρα να τρέξεις πραγματικά. Η σωστή ταχύτητα θα σε κάνει να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να επιταχύνεις χωρίς να ρουφάς αέρα. Ο Coogan συνιστά τα «ανοίγματα», είναι απλό: στη μέση ή στο τέλος μιας κανονικής διαδρομής, κάνε σπριντ για 100 μέτρα. Επειτα επίστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς. Αν το κάνεις 8-10 φορές, με ανάπαυση μετά από κάθε σπριντ, μέρα παρά μέρα για δύο εβδομάδες, θα παρατηρήσεις βελτίωση στους χρόνους σου.

Πάρε τους λόφους
Πρόσθεσε στην προπόνησή σου μια εβδομαδιαία διαδρομή σε ανηφόρα, ώστε να αποκτήσεις αντοχή, συμβουλεύει ο Coogan. Ακόμα καλύτερα, βρες ένα λόφο -τουλάχιστον 140 μέτρων- και τρέξε σε αυτόν γρήγορα. «Κάνε το 5 φορές την πρώτη εβδομάδα και 7 κάθε δύο εβδομάδες. Αν γίνει πολύ εύκολο για σένα, βρες  λόφο με μεγαλύτερη κλίση».

Βρες παρέα
Σύμφωνα με έρευνες, αν έχεις παρέα στο τρέξιμο, είναι πιο πιθανό να το αγαπήσεις και πιο δύσκολο να το παρατήσεις. Επίσης, αν τα φιλαράκια σου απεχθάνονται το τρέξιμο, μπορείς να γίνεις μέλος σε μια λέσχη, με δωρεάν συνδρομή, πολύ κόσμο και fit κορίτσια.


menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου