Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

6 πράγματα που απειλούν την ευαίσθητη περιοχή!

Τα λάθη που κάνεις!

Τρέχεις στα μαθήματα, στη δουλειά, στα φροντιστήρια ή στα επαγγελματικά μίτινγκ σε σημείο που δεν σου μένει χρόνος ούτε για να αλλάξεις σερβιέτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιδράς επιπόλαια σε καταστάσεις που θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτική σε ό,τι αφορά την υγιεινή σου – είτε από αμέλεια είτε από άγνοια. Εμείς με τις παρακάτω συμβουλές σε βοηθάμε να καλύψεις την άγνοιά σου. Εσύ φρόντισε να καταπολεμήσεις την αμέλεια.


ΛΑΘOΣ: Αφήνεις το ταμπόν στον κόλπο σου όλη νύχτα.
Όταν γυρνάς από τρελό ξενύχτι, το μόνο που θες είναι να ξεραθείς στο κρεβάτι και να μην ξυπνήσεις μέχρι τη μεθεπόμενη μέρα. Το να μη βγάλεις τα ρούχα σου όμως δεν είναι τόσο σοβαρό όσο το να μη βγάλεις το ταμπόν σου. Αφού την ημέρα το αλλάζεις κάθε 3-4 ώρες (ελπίζω), γιατί να το αφήσεις 8 ή και 10 ώρες μέσα στον κόλπο σου τη νύχτα; Η υγρασία και η ζέστη της περιοχής καθώς και το αίμα της περιόδου ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων (και πολλαπλασιάζονται σαν γκρέμλινς). Όταν αυτά γίνονται περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως, διατρέχεις κίνδυνο μόλυνσης. Κι αν αυτό από μόνο του δεν σε θορύβησε αρκετά, σκέψου ότι, αν πάθεις κάποια μόλυνση, θα χρειαστεί να στερηθείς το σεξ σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Σε έπεισα;

ΛΑΘOΣ: Κάνεις μόνη σου διάγνωση για κολπικές ή ουρολογικές παθήσεις.
Έχεις περάσει μύκητες, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις και νομίζεις ότι τώρα πια έχεις αποκτήσει εξειδίκευση στον τομέα και αναγνωρίζεις τα συμπτώματα από την αρχή τους. Έτσι, με τα πρώτα τσουξίματα κατά την ούρηση σπεύδεις να πάρεις το γνωστό αντιβιοτικό, ενώ με λίγο περισσότερα υγρά στον κόλπο πας στο φαρμακείο για τα γνωστά αντιμυκητιασικά υπόθετα. Λάθος, λάθος, λάθος. Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να κάνεις διάγνωση για γυναικολογικά προβλήματα. Ακόμη κι ο γιατρός χρειάζεται να δει τις εργαστηριακές εξετάσεις για να αποφανθεί με σιγουριά ότι κόλλησες μύκητες ή ότι πάσχεις από ουρολοίμωξη. Είναι εξίσου πιθανό τα τσουξίματα που αισθάνεσαι στον κόλπο να οφείλονται σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια, γονόρροια ή τριχομονάδες. Αν πάρεις λάθος φάρμακο, όχι μόνο δεν θα θεραπευτείς, αλλά και θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με φαρμακευτικές ουσίες, ενώ παράλληλα το πρόβλημα θα επιδεινώνεται. Όταν αισθανθείς οποιαδήποτε ενόχληση γυναικολογικής φύσεως, η καλύτερη κίνηση είναι να κλείσεις αμέσως ραντεβού με το γυναικολόγο σου.

ΛΑΘOΣ: Χρησιμοποιείς αντισηπτικά προϊόντα για την καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
Ίσως είναι η μοναδική περιοχή του σώματος όπου το πολύ πλύσιμο κάνει κακό. Εννοούμε, φυσικά, το πλύσιμο με αφρώδη ή αντισηπτικά προϊόντα. O κόλπος διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στους εισβολείς. Εκεί συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία πολλών ειδών βακτηρίδια, το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν διαταράσσεται η ισορροπία του πληθυσμού τους. Τα κάθε είδους αντισηπτικά προϊόντα επιφέρουν αλλαγή στο φυσικό pH του κόλπου, καταστρέφουν δηλαδή τη φυσική χλωρίδα, κι έτσι δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για ιατρογενείς-φαρμακογενείς κολπίτιδες. Επίσης, αν έχεις αλλεργία στο ιώδιο, κάποια ιωδιούχα σκευάσματα μπορεί να σου προκαλέσουν ακόμη και ορμονικές διαταραχές (π.χ. διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς). Oι γιατροί λένε ότι το καλύτερο υγρό για τον καθαρισμό του κόλπου είναι το βρασμένο χαμομήλι (χωρίς ζάχαρη φυσικά). Μην ξεχάσεις να το αφήσεις να κρυώσει, γιατί το πολύ ζεστό καταστρέφει τη φυσική λιπαρότητα του κόλπου. Επίσης απόφυγε τα ειδικά αρωματισμένα υγρά μαντιλάκια για τον καθαρισμό του κόλπου, αφού μπορεί να σου προκαλέσουν ερεθισμούς.

ΛΑΘOΣ: Δεν δίνεις σημασία στις συνθήκες υγιεινής της αισθητικού που σου κάνει αποτρίχωση στο μπικίνι.
Μην πηγαίνεις σε όποια αισθητικό βρεις μπροστά σου, μόνο και μόνο επειδή βιάζεσαι. Τουλάχιστον πρόσεχε αν τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το να αλλάζει το κάλυμμα του κρεβατιού όπου σου κάνει αποτρίχωση μετά από κάθε πελάτισσα. Επίσης πρέπει να σιγουρευτείς ότι απολυμαίνει τα χέρια της ή ότι αλλάζει γάντια για κάθε πελάτισσα. Αν δεν τηρούνται  οι στοιχειώδεις κανόνες, είναι πιθανό να κολλήσεις κάποια μεταδοτική δερματική ή γυναικολογική νόσο, όπως σταφυλόκοκκο ή μύκητες. Δεν θέλεις να γνωρίσεις τα μικρόβια της προηγούμενης πελάτισσας, ε; Oι κίνδυνοι για την υγεία σου είναι μεγαλύτεροι σε περίπτωση που ματώσεις.

ΛΑΘOΣ: Κρατάς τα ούρα σου, ενώ θέλεις επειγόντως να πας στην τουαλέτα.
Η ουροδόχος κύστη σου είναι έτοιμη να εκραγεί και πρέπει να πας επειγόντως στην τουαλέτα, αλλά εξίσου επειγόντως (για το αφεντικό) πρέπει να στείλεις 10 φαξ και άλλα τόσα e-mails. Αν συνεχίσεις να αναβάλλεις την επίσκεψη στην τουαλέτα, δεν θα εκραγεί η κύστη σου, αλλά σίγουρα θα εκραγούν από χαρά τα βακτηρίδια που βρίσκονται μέσα της. Όσο πιο πολύ κρατάς τα ούρα σου στην κύστη, τόσο περισσότερο χρόνο τους δίνεις για να αναπαραχθούν. Και όσο περισσότερα τα βακτηρίδια, τόσο πιθανότερη είναι η μόλυνση (δηλαδή, η ουρολοίμωξη). Κάθε φορά που πας στην τουαλέτα, αποβάλλεις τα βακτηρίδια πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν επικίνδυνα. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να καθυστερείς, αλλά πρέπει να πίνεις πολύ νερό, για να πηγαίνεις όσο συχνότερα γίνεται.

ΛΑΘOΣ: Φοράς συχνά πολύ στενά παντελόνια, νάιλον εσώρουχα ή στρινγκ.
Τα στενά παντελόνια –ειδικά τα τζιν– ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων γιατί προκαλούν τριβές. Εξαιτίας των τριβών δημιουργούνται μικρορωγμές, που αποτελούν πύλες εισόδου για κάθε είδους μικρόβια. Επίσης η υπερβολική ζέστη και ο ιδρώτας που παράγεται (ειδικά το καλοκαίρι) σε συνδυασμό με την υγρασία του κόλπου μπορούν να προκαλέσουν μυκητιάσεις (αν έχεις τάση). Τα νάιλον εσώρουχα, που δεν απορροφούν τον ιδρώτα, μπορεί επίσης να δώσουν ένα χεράκι προς αυτή την κακή κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τα στρινγκ, το κακό είναι ότι αυτό που τα κάνει τόσο σέξι είναι και ο λόγος που τα ενοχοποιεί για γυναικολογικές μολύνσεις. Το κορδόνι ή η λεπτή λωρίδα του στρινγκ τρίβεται ανάμεσα στον πρωκτό και την είσοδο του κόλπου με κίνδυνο να εισχωρήσουν μικρόβια του πρωκτού στον κόλπο. Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τη συχνή χρήση τους και να φροντίζεις πολύ καλά την υγιεινή της περιοχής κόλπου-πρωκτού.
Στο νιπτήρα ολοταχώς!

Βρες έναν ευγενικό τρόπο να πεις στον καλό σου να πλένει τα χέρια του πριν αρχίσετε τα ερωτικά παιχνίδια και τα δάχτυλά του βρεθούν στον κόλπο σου. Βέβαια ο κόλπος έχει το δικό του αμυντικό σύστημα, αλλά μην πας και γυρεύοντας.
Μου ήρθε κόλπος!

Αν ο κόλπος σου μπορούσε να μιλήσει, θα σου έλεγε:
Να αποφεύγεις τα αφρόλουτρα, γιατί εισέρχονται στον κόλπο όχι μόνο τα μικρόβια της μπανιέρας αλλά και ένα σωρό χημικά που αυτά περιέχουν. Να μη βάζεις αντικείμενα που μπορεί να σπάσουν/αποκολληθούν/θρυμματιστούν όταν αποφασίζεις να... το ρίξεις λίγο έξω με τον εαυτό σου. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχουν μικρόβια. Να κάνεις πάντα ντους (ή τουλάχιστον να αλλάζεις εσώρουχο) μετά τη γυμναστική, γιατί ο ιδρώτας ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Να μη δοκιμάζεις ποτέ ξένο παντελόνι (π.χ. σε δοκιμαστήρια) όταν φοράς στρινγκ. Διατρέχεις κίνδυνο να κολλήσεις μύκητες ή άλλα δερματικά-γυναικολογικά νοσήματα από την κοπέλα που το δοκίμασε πριν από σένα. Να μην παίρνεις ποτέ αντισυλληπτικά ή το χάπι της επόμενης μέρας χωρίς συνταγή γιατρού. Να μη φοράς κοντές φουστίτσες με στρινγκ αν πρόκειται να καθίσεις σε καθίσματα μέσων μαζικής μεταφοράς/παγκάκια/ψάθες/άμμο.

* Ευχαριστούμε θερμά το γυναικολόγο-χειρουργό  κ. Χρήστο Μηλιώτη για την πολύτιμη βοήθειά του.

cosmopolitan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου