Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ποια είναι η σωστή ώρα για να κοιμηθούμε;

Η επιστήμη μας λέει ποια είναι η καλύτερη ώρα να πηγαίνουμε για ύπνο!

Το πρόβλημά μου σχετικά με τον ύπνο είναι ένα:
Ενώ έχω πολύ όρεξη για ύπνο (ίσως λίγη παραπάνω από ότι θα έπρεπε), παρόλα αυτά δεν κοιμάμαι αρκετά ή μάλλον δεν κοιμάμαι τη σωστή ώρα.


Μπορεί να κοιμάσαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ αλλά παρόλα αυτά να αισθάνεσαι πως σου λείπει ύπνος. Τι φταίει; Μήπως κοιμάσαι κάθε βράδυ στις 2 και ξυπνάς κατά τις 9; Υπάρχει άραγε κάποια “σωστή ώρα” για ύπνο;

Οι μελέτες μίλησαν…
Οι μελέτες έχουν δείξει πως εξαρτάται από τα γονίδιά σου αλλά σε γενικές γραμμές όσο πιο νωρίς κοιμάσαι, τόσο το καλύτερο.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό έδειξε πως εκείνοι που περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως “νυχτερινοί τύποι” και πήγαιναν για ύπνο αργότερα ήταν πιο αρνητικοί σαν άνθρωποι και έκαναν πιο άσχημες σκέψεις συχνότερα από εκείνους που πήγαιναν για ύπνο νωρίς και περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως “πρωινοί τύποι”. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως όσο νωρίτερα κοιμάσαι τόσο καλύτερα ψυχικά είσαι.

Οι ειδικοί μίλησαν…
Ένας ειδικός στον ύπνο, ο Shawn Stevenson, είπε πρόσφατα πως η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί. Αυτό οφείλεται στον φυσικό καρδιακό παλμό του ανθρώπου και στο γεγονός πως το σώμα μας μιμείται την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Για να μην αισθάνεσαι την πίεση να κοιμάσαι κάθε βράδυ στις 10, οι ειδικοί σου λένε πως μπορείς να το κάνεις μεταξύ 8 και 12 το βράδυ που το μυαλό και το σώμα σου έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί πλήρως έτσι ώστε να λειτουργεί άριστα.

Από την άλλη μεριά υπάρχει και το θέμα των γονιδίων για το οποίο σου μίλησα στην αρχή αλλά δεν σου εξήγησα. Υπάρχουν άνθρωποι που όντως είναι “νυχτερινοί τύποι” και δεν μπορούν με τίποτα να κοιμηθούν πριν τις 11 το βράδυ. Δεν χρειάζεται να πιέζεσαι αν δεν νυστάζεις και μην προσπαθείς με το ζόρι να κοιμηθείς από τις 9 με την ελπίδα να ξυπνήσεις με καλύτερη διάθεση το επόμενο πρωί. Κατά πάσα πιθανότητα θα ξυπνήσεις με χειρότερη διάθεση.

Το κόλπο του ύπνου…
Αν θέλεις να μάθεις τι ώρα πρέπει να κοιμάσαι κάθε βράδυ, το κόλπο που θα σε βοηθήσει είναι το εξής: Σκέψου τι ώρα πρέπει να ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά. Αν πρέπει να σηκώνεσαι στις 8 αφαίρεσε 7-8 ώρες και θα δεις τι ώρα είναι καλό να κοιμάσαι. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και το ίδιο πρόγραμμα για 10 μέρες και θα διαπιστώσεις ότι θα ξυπνάς τα πρωινά με πολύ μεγάλη ευκολία και μάλιστα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου.


keepup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου