Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ποίοι δείκτες υγείας θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι;

Ενημερώσου για τα νέα δεδομένα, που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη ζωή σου!

Ενυδάτωση
Παλιά Συμβουλή: Πιες 8 Ποτήρια Νερό την Ημέρα
Νέα Συμβουλή: Ούρησε Τουλάχιστον 5 Φορές

Αν εξατμιζόταν όλο το νερό από τον εγκέφαλό σου, αυτός θα έχανε το 1/4 του βάρους του. Στην ουσία, η επιβίωση κάθε κυττάρου του σώματός σου εξαρτάται από το νερό.
Σύμφωνα με μελέτες, η αφυδάτωση είναι επιβλαβής για την αντοχή σου αλλά και για την πνευματική σου διαύγεια. Το πρόβλημα είναι πως η παλιά συμβουλή -που λέει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα- είναι πολύ γενική, όπως επισημαίνει ο Jesse Mills, επικεφαλής της Ανδρολογικής Κλινικής στο UCLA. Πώς, λοιπόν, θα μάθεις αν είσαι αφυδατωμένος; Αν ουρείς 4-5 φορές την ημέρα, τότε είσαι ενυδατωμένος, αν όχι, πρέπει να πιεις νερό.
Tip: Ενας επαγγελματίας αθλητής μπορεί να χάσει ακόμα και 0,5 λίτρο ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας προπόνησης. Φρόντισε, επομένως, να αναπληρώνεις τα υγρά που χάνεις από την εφίδρωση. Ζυγίσου πριν και μετά την άσκηση κι έπειτα πιες αργά 3-4 ποτήρια νερό για κάθε κιλό που έχασες.

Σύνθεση σώματος
Παλιά Συμβουλή: Υπολόγισε το Δείκτη Μάζας Σώματος
Νέα Συμβουλή: Μέτρα την Αναλογία Μέσης-Ισχίων

Πάνω από το 10% των αντρών που εργάζονται σε μη καθιστικές δουλειές κακώς κατατάσσονται στους παχύσαρκους (σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματός τους). Ο συγκεκριμένος δείκτης, ωστόσο, αδυνατεί να υπολογίσει την αναλογία μυϊκής μάζας και λίπους. Ερευνητές της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι οι άντρες με υψηλή αναλογία μέσης-ισχίων αντιμετώπιζαν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους άντρες που είχαν υψηλό ΔΜΣ. Για να υπολογίσεις την αναλογία σου, μέτρα τη μέση σου -στο ύψος του αφαλού σου- και τους γοφούς στο σημείο με το μεγαλύτερο εύρος. Διαίρεσε τον πρώτο αριθμό με τον δεύτερο. Αν το νούμερο είναι 0,9 ή υψηλότερο, τότε έχεις υψηλά αποθέματα σπλαγχνικού λίπους.
Tip: Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών ειδικών, οι άντρες που έκαναν 20΄ ποδήλατο σε υψηλή ένταση 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν το μέγεθος της κοιλιάς τους περισσότερο σε σχέση με εκείνους που έκαναν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Κίνδυνος Επεισοδίου
Παλιά Συμβουλή: Μέτρα τη Χοληστερόλη σου
Νέα Συμβουλή: Φρόντισε τα Τριγλυκερίδιά σου να μην Υπερβαίνουν τα 150 mg/dl

Ενώ η συνολική χοληστερόλη μπορεί να αποτελεί καλό δείκτη εκτίμησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, είναι λιγότερο χρήσιμη στην εκτίμηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, λέει ο Borge Nordestgaard, από το νοσοκομείο Herlev της Δανίας. Η ομάδα του παρακολούθησε σχεδόν 14.000 άτομα για 33 χρόνια και συμπέρανε ότι οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα.
Tip: Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Πρόσθεσε, λοιπόν, στα μακαρόνια σου αλλά και γενικότερα στη διατροφή σου καρυκεύματα και μπαχαρικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η ρίγανη ή το σκόρδο. Εναλλακτικά, πιες ένα ποτήρι κρασί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Υγεία Καρδιάς
Παλιά Συμβουλή: Μείωσε τα Κορεσμένα Λιπαρά
Νέα Συμβουλή: Σήκω από το Γραφείο σου

Τα κορεσμένα λιπαρά έγιναν αντικείμενο συζήτησης όταν σχετική μελέτη τα συνέδεσε με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για αυτό, ωστόσο, αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι η σύνδεση της καρδιάς με την καθιστική ζωή: όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο αυξάνεις τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Μελέτη έδειξε ότι η καθιστική ζωή ευθύνεται για διπλάσιους θανάτους σε σχέση με την παχυσαρκία, ενώ Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή προπόνηση δεν μπορεί να αναστρέψει πλήρως τη ζημιά. Μπορείς, όμως, να απολαύσεις την μπριζόλα σου, αρκεί να σηκώνεσαι τακτικά από το γραφείο σου.
Tip: Δεν χρειάζεται να γυρνάς γύρω γύρω όλη μέρα για να θωρακίσεις την καρδιά σου. Στο πλαίσιο αυστραλιανής μελέτης διαπιστώθηκε ότι υπέρβαροι υπάλληλοι που σηκώνονταν ανά μισή ώρα από το γραφείο τους κατάφεραν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους κατά 11% σε σχέση με όσους κάθονταν συνεχώς.

Προσδόκιμο Ζωής
Παλιά Συμβουλή: Αγγιξε τα Δάχτυλα των Ποδιών σου
Νέα Συμβουλή: Μέτρα τη Δύναμη της Λαβής σου

Το παλιό τεστ των ειδικών προτείνει να σταθείς με ενωμένα τα πόδια και να προσπαθήσεις να αγγίξεις τις άκρες των δαχτύλων. Σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη, όσοι είναι πιο εύκαμπτοι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο στένωσης των αρτηριών. Δυστυχώς, όμως, αυτό ισχύει μόνο για όσους είναι άνω των 40. Νέο, πιο ακριβές, τεστ προτείνει να μετρήσεις τη δύναμη της λαβής σου. Γιατί; Επειδή όσοι έχουν αδύναμη λαβή αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Ο μέσος μεσήλικας παράγει περίπου 50 κιλά δύναμης. Για να υπολογίσεις τη δύναμη της λαβής σου, χρησιμοποίησε το δυναμόμετρο στο γυμναστήριό σου.
Tip: Το να αυξήσεις απλώς τη δύναμη της λαβής σου, δεν βελτιώνει από μόνο του την κατάσταση της υγείας σου. Εστίασε το ενδιαφέρον σου στις αιτίες της αδυναμίας σου. Σε αυτές συγκαταλέγονται η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και η αποχή από την άσκηση.

Ανοσοποιητικό Σύστημα
Παλιά Συμβουλή: Πιες Ενα Χυμό Πορτοκάλι
Νέα συμβουλή: Κάνε 5 Φίλους στη Ζωή σου

Το 1970 οι ερευνητές θεωρούσαν ότι 1.000 mg βιταμίνης C, δηλαδή μια ποσότητα που ισοδυναμεί με 1,5 λίτρο χυμό πορτοκάλι, μπορούν να σε προφυλάξουν από το κρυολόγημα. Φινλανδοί ερευνητές βρήκαν ωστόσο ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ βιταμίνης C και πρόληψης παθήσεων. Τι βοηθάει; Οι φίλοι. Οσοι αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Βάλε στόχο για 5 φίλους, συμβουλεύει ο Robin Dunbar, εξελικτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Tip: Σε σχετική μελέτη με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπιστώθηκε ότι όσοι επισκέπτονταν φίλους ή οικογένεια, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 77% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που τους επισκέπτονταν μόνο μια φορά κάθε λίγους μήνες.

stayfit.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου