Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ξεκινήστε την εβδομάδα με ενέργεια με τις κατάλληλες υγιεινές τροφές!

Σας βρίσκει συχνά το ξεκίνημα της εβδομάδας χωρίς όρεξη και ενέργεια; Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Η Δευτέρα, ειδικά όταν έρχεται μετά από ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο, μας βρίσκει συχνά πεσμένους, κουρασμένους, χωρίς όρεξη και ενέργεια να μπούμε πάλι βίαια στην καθημερινότητα της πολύωρης εργασίας.
Αν η παραπάνω πρόταση σας αντιπροσωπεύει σε κάθε ξεκίνημα της εβδομάδας –ή και τις επόμενες ημέρες- βάλτε τις παρακάτω τροφές στο πιάτο σας. Σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες, μπορούν να σας χαρίσουν λίγη ενέργεια και να μειώσουν το αίσθημα της κούρασης.

Μπανάνες
Λόγω του ότι αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη) και φυτικές ίνες, οι μπανάνες δεν βρίσκονται τυχαία στη λίστα με τις τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Οι φυτικές τους ίνες κρατούν το αίσθημα της πείνας μακριά για περισσότερη ώρα κι έτσι παραμένουμε τονωμένοι και πλήρεις. Αν, μάλιστα, τις συνδυάσετε με λίγο φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου ή τις προσθέσετε σε smoothie με μέλι, γάλα και άλλα φρούτα, θα απογειωθείτε!

Σπόροι Chia
Έχουν κερδίσει τη φήμη ως η «τροφή για τρέξιμο» όταν το βιβλίο “Born to Run” αποκάλυψε ότι οι Αζτέκοι και οι Μάγια χρησιμοποιούσαν σπόρους chia για να βελτιώσουν τις επιδόσεις και την αντοχή τους. Κι ενώ οι απόψεις διίστανται, με κάποιους να παραμένουν πιο επιφυλακτικοί και άλλες μελέτες να δείχνουν ότι οι σπόροι αυτοί είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο τα αθλητικά ροφήματα, η διατροφική τους αξία παραμένει: πρωτεΐνη, 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά κουταλιά της σούπας που κρατούν το σάκχαρο του αίματος σταθερό, ωμέγα-3 που καταπολεμούν τη φλεγμονή και διατηρούν τους μυς «φρέσκους», συν μαγνήσιο και σίδηρο για περισσότερη ενέργεια.

Γλυκοπατάτες
Πλούσιες σε υδατάνθρακες, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη C, οι γλυκοπατάτες σας βοηθούν να καταπολεμήσετε την κούραση που σας «χτυπά» στο μέσο της ημέρας, χαρίζοντάς σας λίγη τόνωση και ενέργεια. Ψήστε τες στο φούρνο ή κάντε τες πουρέ και πάρτε τες ως μεσημεριανό στο γραφείο.

Μέλι
Μια κουταλιά μέλι ισούται με το ενεργειακό ποτό της Μητέρας Φύσης. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το φυσικό αυτό γλυκαντικό αποτελείται από νερό, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες κι έχει και ένα ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης. Περιέχει ακόμη πλήθος βιταμινών, αμινοξέων, αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων και λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας είναι εξαιρετικά ευεργετικό για όσους αντιμετωπίζουν έντονη κούραση και έλλειψη ενέργειας. Ο συνδυασμός του με τσάι θα σας χαρίσει ακόμη περισσότερη τόνωση.

Φασόλια
Λόγω του ότι οι φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερη ώρα στην πέψη, βοηθούν στην επέκταση της ενέργειας που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες και κρατούν τα επίπεδά της σε ισορροπία, χωρίς αυξομειώσεις. Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν και μαγνήσιο, που βοηθάει τον οργανισμό να χαλαρώσει και να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια.

Σπανάκι
Εξαιρετική πηγή σιδήρου, το σπανάκι είναι τροφή-κλειδί για την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Προσθέστε το στη μεσημεριανή σαλάτα σας ή στο σάντουιτς που θα καταναλώσετε για δεκατιανό, έτσι ώστε να διατηρήσετε την ενέργειά σας στη συνέχεια.

Αβγά
Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που καλύπτει σχεδόν το 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης πρωτεΐνης, τα αβγά ταυτόχρονα μας παρέχουν βιταμίνη D, βιταμίνη B12, βιταμίνη A και ένα ποσοστό σιδήρου. Βράστε ένα αβγό και προσθέστε το στη σαλάτα σας ή στο πρωινό σας για να δώσετε ώθηση στον οργανισμό σας.


clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου