Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Σου είναι πιο εύκολο να παχύνεις παρά να αδυνατίσεις;

Παχαίνεις, αδυνατίζεις και ξανά παχαίνεις ευκολα; Τι συμβαίνει τελικά με το σώμα σου;

Για να κατανοήσουμε τι είναι η λιπική υπερπλασία (fat cell hyperplasia), ας εξηγήσουμε τι είναι η υπερπλασία των κυττάρων πρώτα. Υπερπλασία είναι η αύξηση οργανικού ιστού που γίνεται από τη δημιουργία νέων κυττάρων.
Η διαφορά με την υπερτροφία είναι πως η υπερτροφία αυξάνει τον όγκο των κυττάρων και όχι το πλήθος τους. Τα λιποκύτταρα είναι μία από τις κατηγορίες που παρουσιάζουν και υπερτροφία και υπερπλασία, ενώ τα μυϊκά κύτταρα παρουσιάζουν μόνο υπερτροφία.

Ας δούμε λίγο τη διαδικασία αύξησης σωματικού λίπους. Αρχικά, όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο πλήθος λιποκυττάρων με αρκετά ίση κατανομή σε όλο το σώμα. Όταν προσλαμβάνουν επιπλέον θερμίδες, η επιπλέον "ενέργεια" αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Αλλά τα λιποκύτταρα έχουν πεπερασμένη χωρητικότητα και όταν γεμίσουν, παράγονται νέα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν καταστρέφονται ποτέ τα παλιά κύτταρα όταν αδυνατίσεις. Οπότε, ενώ αδειάζουν οι λιπο-αποθήκες, τα λιποκύτταρα παραμένουν εν αναμονή. Αυτός είναι ένας μηχανισμό επιβίωσης. Γιατί, στην πραγματικότητα, το σώμα σου έχει φτιάχτει πολύ καλύτερα για να αποθηκεύει λίπος, με μεταβολικούς μηχανισμούς βελτιστοποιημένους για αυτή τη διαδικασία, παρά για να αυξάνεις μυϊκή μάζα και δύναμη.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι bodybuilders (εκτός heavyweights και Mr. O level) δεν κάνουν πια τους μεγάλους bulking κύκλους τους και προτιμούν να παραμένουν reasonably lean όλο το χρόνο. Και γι'αυτό και εμείς πλέον δεν προτίνουμε σε αθλούμενους να παίρνουν παραπανήσια κιλά μέσα στο χειμώνα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για φυσιολογικούς. Γιατί κάθε φορά που παχαίνεις, το κάνεις όλο και πιο δύσκολο να αδυνατίσεις και πιο εύκολο να παχύνεις πάλι.

Stay smart, stay lean, lift heavy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου